Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/2217
Title: การพัฒนาการยับยั้งแบคทีเรียในชุดทหารด้วยไมโครเอนแคปซูเลชั่นจากน้ำมันหอมระเหยสมุนไพร
Other Titles: The Development of Antibacterial in Military Uniforms by Microencapsulation from Herb Essential Oil
Authors: กัตติกา แก้วขาว
Keywords: น้ำมันหอมระเหย
Issue Date: 2555
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์. สาขาวิชาเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์
Abstract: การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ ศึกษาสมบัติทางกายภาพและองค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันหอมระเหยจากสมุนไพร วิธีการผลิตไมโครเอนแคปซูเลชั่นน้ำมันหอมระเหยจากสมุนไพรและตกแต่งสำเร็จผ้าชุดทหารด้วยการเคลือบ ไมโครเอนแคปซูเลชั่น วิธีการวิจัยครั้งนี้คือ ทำการศึกษาสมบัติทางกายภาพและองค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันหอมระเหยจากสมุนไพร 3 ชนิดคือ ผิวมะกรูด ใบตะไคร้และเปลือกส้มโอ ทดสอบเปรียบเทียบประสิทธิภาพการยับยั้งแบคทีเรีย นำมาผลิตเป็น ไมโครเอนแคปซูลและตกแต่งสำเร็จผ้าชุดทหารด้วยการเคลือบ เปรียบเทียบประสิทธิภาพยับยั้งแบคทีเรียของผ้าตัดชุดทหารที่ผ่านการเคลือบ ผลของการศึกษาพบว่า สมบัติทางกายภาพของน้ำมันหอมระเหยสมุนไพรแต่ละชนิดมีลักษณะเป็นน้ำใสๆ มีสีที่แตกต่างกัน มีกลิ่นเฉพาะตัว องค์ประกอบส่วนใหญ่คล้ายกัน โดยน้ำมันหอมระเหยจากตะไคร้ มีประสิทธิภาพในการยับยั้งแบคทีเรีย Staphylococcus aureus ได้ดีที่สุด รองลงมาคือ น้ำมันหอมระเหยจากผิวมะกรูดและเปลือกส้มโอ ตามลำดับ ไมโครเอนแคปซูลที่ผลิตจากน้ำมันหอมระเหยตะไคร้ มีขนาดอนุภาคที่หลากหลายและเป็นรูปทรงกลมไม่เท่ากัน ประสิทธิภาพการซักมีปริมาณการยึดติดของไมโครแคปซูลลดลงตามจำนวนครั้งในการซัก การทดสอบประสิทธิภาพการยับยั้งแบคทีเรียในภาคสนามของทหารประจำการจำนวน 5 คน โดยประสิทธิภาพการยับยั้งแบคทีเรีย Staphylococcus aureus ในแต่ละบุคคลไม่เท่ากันขึ้นอยู่กับภูมิคุ้มกันและภูมิต้านทานของแต่ละบุคคล
This research was aimed to study the physical properties and chemical compositions of herbal essential oils, the production of microencapsulation of herbal essential oils, and fabric finishing by means of microencapsulation coating. The physical properties and chemical compositions of essential oils from three kinds of herbs : kaffir lime skin, lemon grass leaves and pomelo peel were studied and their antibacterial efficiency was tested and compared. The oils were then used to produce microencapsules for finishing the fabric for military uniforms by means of coating. The antibacterial efficiency of the coated fabric was again tested. It was found that the physical properties and chemical compositions of the three kinds of herbal essential oils were as follows: all were crystal clear liquid in different colors and had distinct odors. Their main compositions were similar. In inhibiting the bacteria - Staphylococcus aureus, the lemon grass essential oil was best, followed by the kaffir lime skin and pomelo peel essential oils, respectively. The lemon grass essential oil composition was round particles of different sizes. Concerning washing, it was found that its microcapsules adhesion decreased in accord with the number of washing. From the antibacterial efficiency test on five soldiers’ fieldwork uniforms made of the coated fabric, it was indicated that the efficient performance on the five uniforms differed, depending on individuals’ immunity.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/2217
Appears in Collections:วิทยานิพนธ์ (Thesis - HET)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
143189.pdfการพัฒนาการยับยั้งแบคทีเรียในชุดทหารด้วยไมโครเอนแคปซูเลชั่นจากน้ำมันหอมระเหยสมุนไพร5.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.