Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/3857
Title: ผลของสูตรอาหารและระดับความเข้มข้นของสารควบคุมการเจริญเติบโตในการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อซาราซีเนีย สายพันธุ์ Sarracenia leucophylla Raf.
Other Titles: Effects of Culture Media and Concentration of Plant Growth Regulators on in vitro of Sarracenia var. Sarracenia leucophylla Raf.
Authors: ปรียาณัฐ หงษ์ทอง
Keywords: ซาราซีเนีย
ความเป็นกรดเป็นด่าง
สารควบคุมการเจริญเติบโต
การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อพืช
Sarracenia Leucophylla Raf
pH value, Plant Growth Regulators
Plant Tissue Culture
Issue Date: 2561
Publisher: คณะเทคโนโลยีการเกษตร
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาระดับความเป็นกรดเป็นด่าง (pH) และระดับความเข้มข้นของสารควบคุมการเจริญเติบโตที่เหมาะสมต่อการเจริญเติบโตของซาราซีเนีย (Sarracenia leucophylla Raf.) ในสภาพปลอดเชื้อ ทำการทดลองที่ คณะเทคโนโลยีการเกษตร มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี ในระหว่างเดือนกรกฎาคม 2561 ถึง สิงหาคม 2562 ประกอบด้วย 2 การทดลอง ดังนี้ 1). ศึกษาความเป็นกรดเป็นด่าง (pH) ที่เหมาะสมต่อการเจริญเติบโต มี 3 สิ่งทดลอง ๆ ละ 5 ซ้ำ (อาหารสูตร 1/3 MS ที่ปรับความเป็นกรด-ด่าง ที่ 5.7, 5.1 และ 4.5) 2). ศึกษาระดับความเข้มข้นของ BAP และ Kinetin ที่มีผลต่อการเจริญเติบโต มี 7 สิ่งทดลอง ๆ ละ 5 ซ้ำ (อาหารสูตร 1/3 MS ที่ไม่เติมสารควบคุมการเจริญเติบโต อาหารสูตร 1/3 MS ที่เติม BAP ความเข้มข้น 1, 3 และ 5 มิลลิกรัมต่อลิตร และอาหารสูตร 1/3 MS ที่เติม Kinetin ความเข้มข้น 1, 2 และ 3 มิลลิกรัมต่อลิตร) ใช้แผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ (CRD) และเปรียบทดสอบความแตกต่างของค่าเฉลี่ยด้วยวิธี Duncan's Multiple-Range Test (DMRT) ผลการทดลองระดับความเป็นกรดเป็นด่าง (pH) เมื่อเพาะเลี้ยงเป็นเวลา 10 สัปดาห์ พบว่าอาหารสูตร 1/3 MS ที่ปรับระดับ pH 4.5 เหมาะสมต่อการเจริญเติบโตของซาราซีเนียสูงที่สุดมีค่าเฉลี่ยความกว้างทรงพุ่ม 1.97 เซนติเมตร ความสูงต้น 2.84 เซนติเมตร และจำนวนใบ 18.40 ใบ ตามลำดับ ในขณะที่ระดับความเข้มข้นของสารควบคุมการเจริญเติบโต พบว่าอาหารสูตร 1/3 MS ที่เติม Kinetin 2 มิลลิกรัมต่อลิตร มีผลต่อการชักนำการเจริญเติบโตสูงสุด มีค่าเฉลี่ยการเกิดใบ 24.40 ใบ ค่าเฉลี่ยความสูงต้น 3.39 เซนติเมตร และค่าเฉลี่ยทรงพุ่ม 3.40 เซนติเมตร ตามลำดับ
The objectives of this study were to determine the levels of pH and concentration of plant growth regulators on in vitro culture of Sarracenia (Sarracenia leucophylla Raf). The experiment was conducted at the Faculty of Agricultural Technology, Rajamangala University of Technology Thanyaburi during July 2018 to August 2019. There were 2 experiments 1). To study the optimum pH for plant growth with consist with 3 treatments and 5 replications (with one-third strength Murashige and Skoong (1/3 MS) adjusted pH 5.7, 5.1 and 4.5). 2). To study the concentration of BAP and kinetin on the growth of Sarracenia with 7 treatments and 5 replications (with 1/3 MS without plant growth regulators, 1/3 MS supplemented with 1, 3 and 5 mg/l BAP and 1/3 MS supplemented with 1, 2 and 3 mg/l Kinetin). Completely Randomized Design (CRD) was used for this study and differences were analyzed by the analysis of variance and interpreted using the Duncan's Multiple - Range Test (DMRT). The results of pH levels in culture media after 10 weeks of culture showed that the explants placed on one-third strength Murashige and Skoong (1/3 MS) medium adjusted pH 4.5 gave the highest average of leaf number 18.40, diameter 1.97 cm., and plant height 2.84 cm., respectively.And for the concentration of plant growth regulator was found that 1/3 MS medium supplemented with 2 mg/l Kinetin induced the highest average of leaf number 24.40, diameter 3.40 cm. and plant height 3.39 cm, respectively.
Description: ผลของสูตรอาหารและระดับความเข้มข้นของสารควบคุมการเจริญเติบโตในการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อซาราซีเนีย สายพันธุ์ Sarracenia leucophylla Raf
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/3857
Appears in Collections:วิจัย (Research - AGR)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20220202-Research-Preyanat H..pdfEffects of Culture Media and Concentration of Plant Growth Regulators on In Vitro Culture of Sarracenia var. Sarracenia leucophylla Raf.1.63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.