Please use this identifier to cite or link to this item:
http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4257
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | กนิษฐา สุขเกิด | - |
dc.date.accessioned | 2023-11-29T08:49:12Z | - |
dc.date.available | 2023-11-29T08:49:12Z | - |
dc.date.issued | 2563 | - |
dc.identifier.uri | http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4257 | - |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสารต้านอนุมูลอิสระในเปลือกพืชสกุลส้มโดยเทคนิค DPPH assay ได้แก่ มะนาวมะกรูดส้มโอส้มเขียวหวานและส้มซ่าโดยใช้ตัวทำละลายได้แก่ น้ำ อะซิโตน และเอทานอล ในสัดส่วน 1 ต่อ 4 สกัดด้วยแบบแช่หมักให้ได้น้ำมันหอมระเหยออกมา จากผลการทดลองพบว่าการสกัดด้วยตัวทำละลายเอทานอลให้ร้อยละการสกัดสูงที่สุดอย่างมีนัยสำคัญ(p≤0.05) ตามด้วยอะซิโตนและน้ำกลั่น จากนั้นทำการทดสอบสารต้านอนุมูลอิสระในเปลือกพืชสกุลส้มโดยเทคนิค DPPH assay น้ำมันหอมระเหยที่สกัดด้วยตัวทำละลายเอทานอลมีสารต้านอนุมูลอิสระสูงที่สุดคือมะกรูด(91.34 ±0.64%) ตามด้วยส้มเขียวหวาน(91.24 ±0.31%) ส้มซ่า(90.25±0.05%) มะนาว(90.25±0.05%)และส้มโอ(87.29±0.01%) จากผลการทดลองพบว่าปริมาณสารสกัดเปลือกพืชเมื่อใช้ตัวทำละลายต่างกัน ส่วนใหญ่มีค่าแตกต่างกันทางสถิติอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p≤0.05) ยกเว้นปริมาณสารสกัดเปลือกพืชเมื่อใช้ตัวทำละลายอะซิโตนที่มีค่าไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ในขณะที่ปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระในเปลือกพืชทั้งหมดมีค่าแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p≤0.05) | en |
dc.description.abstract | The objective of this research was to study antioxidant activity in citrus peels using DPPH assay. The samples in this research were lime, kaffir lime, pomelo, orange and citron. Solvent extractions were distill water, ethanol and acetone in a ratio of citrus peel to solvent of 1 : 4. The extraction was used maceration method to obtain essential oils. The results showed that extraction provided a significantly highest extraction percentage (p≤0.05) followed by acetone and distill water. Then, analysis of antioxidant activity of citrus peels was carried out by DPPH assay. It was found that essential oils from citrus peel extracted with ethanol had the highest percentage of antioxidants activity. It was also found that kaffir lime had highest of antioxidants activity (91.34 ± 0.64 %) followed by orange (91.24 ± 0.31%), citron (90.36± 0.04%), lime (90.25± 0.05%) and pomelo (87.29± 0.01%). According to the experiment results, the amount of plant bark extract when using solvents differs. Most of them have statistically significant statistically significant differences. (p≤0.05), except for the amount of plant bark extract when using acetone solvents, there was no statistically significant difference. While the antioxidant content in all plant shells varies statistically significantly (p≤0.05) | en |
dc.description.sponsorship | ได้รับการสนับสนุนจากกองทุนส่งเสริมงานวิจัย มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี ประจำปี 2563 | en |
dc.language.iso | Thai | en |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะเทคโนโลยีการเกษตร. | en |
dc.subject | อนุมูลอิสระ | en |
dc.subject | พืชสกุลส้มเทคนิค | en |
dc.subject | DPPH assay | en |
dc.subject | สกัดแบบแช่หมัก | en |
dc.title | การศึกษาฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระในเปลือกพืชสกุลส้มโดยเทคนิค DPPH assay | en |
dc.title.alternative | Study of Antioxidant Activity in Citrus Peel by DPPH assay | en |
dc.type | R2R | en |
Appears in Collections: | วิจัย (Research - AGR) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
20241016-R2R.II-Kanittha S..pdf | Study of Antioxidant Activity in Citrus Peel by DPPH assay | 1.21 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.