Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/2490
Title: ปัจจัยที่มีผลต่อการนำเข้าเคมีอาหารของผู้ประกอบการด้านอาหารในเขตกรุงเทพมหานคร
Other Titles: Factors affecting the import of food chemicals of food entrepreneurs in Bangkok
Authors: นรุตม์ อุดมชัยบรรเจิด
อุมาวสี ศรีบุญลือ
Keywords: เคมีอาหาร--การนำเข้า
การตัดสินใจ
Issue Date: 2556
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะบริหารธุรกิจ
Abstract: การค้นคว้าอิสระในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาข้อมูลของผู้ประกอบการด้านอาหาร ปัจจัยภายในประเทศ และปัจจัยภายนอกประเทศที่มีผลต่อการตัดสินใจในการนำเข้าเคมีอาหาร กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ คือ บริษัทผู้ประกอบการด้านอาหารที่นำเข้าเคมีอาหารในเขตกรุงเทพมหานครจำนวน 190บริษัท โดยการเลือกกลุ่มตัวอย่างแบบเจาะจง ใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูล สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ความแปรปรวนแบบทางเดียว การวิเคราะห์ความสัมพันธ์ด้วยสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์แบบเพียร์สัน ผลการทดสอบสมมติฐาน พบว่า ทุนจดทะเบียนของบริษัทที่แตกต่างกัน มีจำนวนครั้งในการนำเข้าเคมีอาหารต่อปี การรับรู้ปัญหา การกำหนดรายละเอียดความต้องการผลิตภัณฑ์และแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหารแตกต่างกัน ระยะเวลาในประกอบกิจการและจำนวนพนักงานในบริษัทที่แตกต่างกัน มีจำนวนเงินที่นำเข้าต่อครั้ง จำนวนครั้งในการนำเข้าเคมีอาหารต่อปี และแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหารแตกต่างกัน และยอดขายต่อปีที่แตกต่างกัน มีจำนวนครั้งในการนำเข้าเคมีอาหารต่อปี การรับรู้ปัญหาและการแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหารแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 ปัจจัยภายในประเทศด้านราคาของเคมีอาหาร มีความสัมพันธ์กับแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหาร ด้านคุณภาพของเคมีอาหารในประเทศ มีความสัมพันธ์กับการรับรู้ปัญหา การกำหนดรายละเอียดความต้องการผลิตภัณฑ์ และแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหาร ด้านปริมาณการผลิตเคมีอาหารในประเทศ มีความสัมพันธ์กับการรับรู้ปัญหา และการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหาร ส่วนปัจจัยภายนอกประเทศด้านศักยภาพของประเทศผู้ผลิตมีความสัมพันธ์กับจำนวนเงินที่ซื้อต่อครั้ง การกำหนดรายละเอียดความต้องการผลิตภัณฑ์ และการแข่งขันของประเทศผู้ผลิตเคมีอาหารมีความสัมพันธ์กับแนวโน้มการตัดสินใจนำเข้าเคมีอาหารอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05
The purpose of this independent study was to study the information of food entrepreneurs as well as the domestic and international factors affecting the decision to import food chemicals. The samples consisted of 190 food chemicals importing companies in Bangkok, which were selected by using purposive sampling. The questionnaire was used as an instrument for data collection. Statistics used for data analysis included Percentage, Mean, Standard Deviation, One-way ANOVA, and the Pearson Correlation Coefficient. The results revealed that the different registered capitals affected the numbers of importing food chemicals per year, the perception of problems in setting the details of product specifications, and the tendency of decision to import food chemicals. Meanwhile, the different durations of operating the business and the number of employees affected the imported amount of money, the number of importing food chemicals per year, and the tendency of decision to import food chemicals. Finally, the different annual sales affected the numbers of importing food chemicals per year, the perception of problems, and the tendency of decision to import food chemicals at a significance level of 0.05. Due to the domestic factors, price was related to the tendency of decision to import food chemicals while the quality and the production quantity were related to both the perception of problems in setting the details of product specifications and the tendency of decision to import food chemicals. For the international factors, the capability of producing country was related to the amount of money spent each time and the setting of the details of product specifications whereas the competition among the producing countries was significantly related to the tendency of decision to import food chemicals at a significance level of 0.05.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/2490
Appears in Collections:บทความ (Article - BUS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
หน้า 759-767.pdfปัจจัยที่มีผลต่อการนำเข้าเคมีอาหารของผู้ประกอบการด้านอาหารในเขตกรุงเทพมหานคร248.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.