Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4410
Title: ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการตัดสินใจสั่งอาหารโดยใช้แอปพลิเคชันบริการส่งอาหารของผู้สูงอายุในจังหวัดปทุมธานี
Other Titles: Factors Related to Food Ordering Decisions Using a Food Delivery Service Application among the Elderly in Pathum Thani Province
Authors: วันวิสา วงศ์คำสาย
Keywords: การตัดสินใจสั่งอาหาร
แอปพลิเคชันบริการส่งอาหาร
ผู้สูงอายุ
Issue Date: 2565
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะบริหารธุรกิจ. วิชาเอกการตลาด.
Abstract: การค้นคว้าอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการตัดสินใจสั่งอาหารโดยใช้แอปพลิเคชันบริการส่งอาหารของผู้สูงอายุในจังหวัดปทุมธานี กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้คือ ผู้สูงอายุที่มีอายุระหว่าง 50 - 65 ปีที่เคยใช้แอปพลิเคชันบริการส่งอาหารในจังหวัดปทุมธานีจำนวน 385 คน โดยวิธีการสุ่มตัวอย่างแบบสะดวก ใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูล สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลประกอบด้วยสถิติเชิงพรรณนาได้แก่ ความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และสถิติเชิงอนุมานได้แก่ การวิเคราะห์ค่าทีแบบอิสระ การวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียวและค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ของเพียร์สัน ผลการศึกษาพบว่า ปัจจัยส่วนบุคคล ได้แก่ เพศ รายได้ และจำนวนสมาชิกในครอบครัว มีผลต่อการตัดสินใจสั่งอาหารผ่านแอปพลิเคชันบริการส่งอาหาร ปัจจัยส่วนประสมทางการตลาดมีความสัมพันธ์ทางบวกกับการตัดสินใจสั่งอาหารผ่านแอปพลิเคชันบริการส่งอาหารของผู้สูงอายุ ปัจจัยส่วนประสมทางการตลาดด้านผลิตภัณฑ์ ด้านราคา ด้านช่องทางการจัดจำหน่าย และด้านการส่งเสริมการขาย มีความสัมพันธ์กับการตัดสินใจสั่งอาหารผ่านแอปพลิเคชันบริการส่งอาหารในระดับสูง และปัจจัยสิ่งกระตุ้นภายนอกมีความสัมพันธ์ทางบวกกับการตัดสินใจสั่งอาหารผ่านแอปพลิเคชันของผู้สูงอายุ ในด้านการรับรู้สื่อ ด้านอิทธิพลทางสังคม มีความสัมพันธ์กับการตัดสินใจสั่งอาหารผ่านแอปพลิเคชันในระดับสูง
This independent study aimed to study factors related to the decision to order food using a food delivery service application among the elderly in Pathum Thani province. The sample group used in this study comprised 385 elderly people aged between 50 and 65 years old in Pathum Thani province who had used a food delivery service application. They were selected by using convenience sampling method. The instrument used to collect data was a questionnaire. The statistical methods used to analyze the data were descriptive statistics: frequency, percentage, mean, standard deviation, and inferential statistics: independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson’s correlation coefficient. The results of the study revealed that personal factors consisting of gender, income, and number of family members affected the decision to order food through a food delivery service application. The marketing mix factor positively correlated with the decision to order food using a food delivery service application among the elderly. The marketing mix factors of product, price, distribution channels, and sales promotion, had a high degree of correlation with the decision to order food through a food delivery service application. The external stimuli factors positively correlated with the elderly consumers’ decision to order food using a food delivery service application.In particular, media perception and social influence had a high degree of correlation with their decision to order food through a food delivery service application.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4410
Appears in Collections:การค้นคว้าอิสระ (Independent Study - BUS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RMUTT-176231.pdfFactors Related to Food Ordering Decisions Using a Food Delivery Service Application among the Elderly in Pathum Thani Province1.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.