Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/2300
Title: ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการเลือกผู้ให้บริการโลจิสติกส์ในกลุ่มอุตสาหกรรมการผลิตอาหารและเครื่องดื่ม
Other Titles: Factors affecting the decisions on choosing logistics service providers in food and beverage manufacturing industry
Authors: กาญจน์สิตา โฆษิตธัญญสิทธิ์
Keywords: การบริการด้านโลจิสติกส์
การบริหารโลจิสติกส์
อุตสาหกรรมการผลิตอาหารและเครื่องดื่ม
Issue Date: 2555
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะบริหารธุรกิจ. วิชาเอกการจัดการวิศวกรรมธุรกิจ
Abstract: การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาลักษณะองค์กรของผู้ใช้บริการในกลุ่มอุตสาหกรรมการผลิตอาหารและเครื่องดื่มและปัจจัยด้านส่วนประสมทางการตลาด (7P) ของผู้ให้บริการโลจิสติกส์ที่มีอิทธิพลต่อการเลือกสัญชาติของผู้ให้บริการโลจิสติกส์และกิจกรรมด้านโลจิสติกส์ที่ใช้บริการ โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการรวบรวมข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่าง 370 ราย วิเคราะห์ข้อมูลด้วยสถิติเชิงพรรณนาและสถิติเชิงอนุมานประกอบด้วย ความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน One-way ANOVA, Independent Samples t-test, Chi-Square, และ Binary Logistic Regression ที่ระดับนัยสำคัญทางสถิติ 0.05 ผลจากการศึกษาพบว่า กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่เคยมีการใช้บริการโลจิสติกส์ ซึ่งยังคงเลือกใช้อยู่และมีแนวโน้มเพิ่มจำนวนการใช้บริการมากขึ้น ส่วนใหญ่ตัดสินใจเลือกจ้างผู้ให้บริการด้านการขนส่งเป็นหลัก และผู้ใช้บริการส่วนใหญ่เลือกใช้บริการองค์กรของผู้ให้บริการที่เป็นบริษัทข้ามชาติเนื่องจากเชื่อมั่นว่าผู้ประกอบการที่เป็นองค์กรของบรรษัทข้ามชาติมีศักยภาพมากกว่าองค์กรของคนไทยทั้งด้านคุณภาพการให้บริการเทคโนโลยีที่ทันสมัย ด้านเงินลงทุนและเครือข่ายกับองค์กรของผู้ใช้บริการเอง ผลการทดสอบสมมติฐานพบว่า ลักษณะองค์กรของผู้ใช้บริการในด้านทุนจดทะเบียนขอบเขตการใช้บริการ ระยะเวลาดาเนินกิจการ ขนาดขององค์กรที่แตกต่างกันจะมีการเลือกผู้ให้บริการแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญ และจากผลการทดสอบความสัมพันธ์ของลักษณะองค์กรผู้ใช้บริการที่มีต่อการตัดสินใจเลือกผู้ให้บริการพบว่า ลักษณะองค์กรที่มีการเปลี่ยนแปลงในด้านทุนจดทะเบียนขอบเขตการใช้บริการ สัญชาติ ขนาดขององค์กรก็มีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจเลือกผู้ให้บริการที่เปลี่ยนแปลงตามไปด้วย และปัจจัยด้านส่วนประสมทางการตลาดที่มีอิทธิพลต่อการเลือกผู้ให้บริการโลจิสติกส์ที่เป็นผู้ให้บริการสัญชาติไทยจะเลือกผู้ให้บริการสัญชาติไทยเพิ่มมากขึ้นเมื่อผู้ใช้บริการได้รับปัจจัยด้านการบริการ ด้านราคา ด้านช่องทางการบริการและด้านพนักงานที่มีคุณภาพเพิ่มมากขึ้นโดยเฉพาะด้านการบริการ และจากข้อเสนอแนะของกลุ่มตัวอย่างสรุปว่า องค์กรผู้ให้บริการไทยควรมีการพัฒนาศักยภาพขององค์กร ให้มีความเชี่ยวชาญเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในการให้บริการและตอบสนองความต้องการของผู้ใช้บริการที่มีจำนวนรายเพิ่มขึ้นอย่างต่อเนื่อง
The purpose of this research were to study the characteristics of the organizations of users in the food and beverage manufacturing industry as well as to study the marketing mix factors (7Ps) of the logistics users affecting the decisions to choose the nationality of the logistics service providers and the logistics service activities. The questionnaire was used as an instrument for data collection from the 370 samples. Descriptive and inferential statistics used for data analysis included Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation, One-way ANOVA, Independent Samples t-test, Chi-Square, and Binary Logistic Regression at significance level of 0.05. The results revealed that the majority of participants used to use logistics services, and they still use the services whereas the numbers of the users tend to increase. Most of them decide to mainly use the services from the transportation service providers. Furthermore, and the users choose the service providers who are the multinational corporations because they are confident that these multinational corporations have more potential than Thai corporations in terms of the service quality, modern technology, and investment and networking with the organizations of the users. The results of the hypothesis testing indicated that the characteristics of the organizations of the users. The different characteristics of the organizations in term of the registered capital, the scope of service requirement, the duration of the business establishment and the size of the business have significant impact on the selection of service providers. According to the correlation analysis of the characteristics of the organizations that affect the decision making in choosing the service providers found that the varies in the registered capital, the scope of service requirement, the ownership of the organizations whether they are local or transnational organizations and the size of the organizations also have the correlation with the selection of the service providers as they will consequently increase. And the marketing mix factors mostly affected the decisions on choosing the logistics service provider who are Thai service providers, the selection towards local service provider if they receive better services, prices, service providing channels and quality staffs especially the service aspect. Regarding the recommendations, it could be concluded that Thai service providers shall enhance their potential in all aspects to obtain expertise to increase their efficiency while serving the needs of the users, which the numbers appear to continuously increase.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/2300
Appears in Collections:วิทยานิพนธ์ (Thesis - BUS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
136543.pdfปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการเลือกผู้ให้บริการโลจิสติกส์ในกลุ่มอุตสาหกรรมการผลิตอาหารและเครื่องดื่ม3.48 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.